Deser owocowy - rozmaitości
Składniki:
1/2 brzoskwini
1 morela
1 mała gruszka
1/8 mango
3 białe winogrona bezpestkowe
Przygotowanie:
Wszystkie owoce myjemy i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję.
Deser owocowy z kiwi
Składniki:
1/2 banana
1 kiwi
1/4 mango
Przygotowanie:
wszystkie owoce miksujemy blenderem i podajemy dziecku łyżeczką.
Zupa krem z dyni
Składniki:
szklanka pokrojonej w kostke lub w male plasterki dyni
mała marchewka
1/2 korzenia pietruszki
kawałek pora, białą część
1 łyżeczka masła lub 2 łyżeczki oliwy z oliwek
koperek
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 15 - 20 min. następnie dodajemy masło lub oliwę miksujemy blenderem na krem. Na koniec możemy posypać drobno posiekanym koperkiem.
Zupa krem z buraczka
Składniki:
1 mały burak
1 marchewka
1 mała pietruszka
maly kawałek selera
1 łyżeczka masła lun 2 łyżeczki oliwy z oliwek
2 łyżeczki ugotowanej wcześniej piersi z indyka lub kurczaka
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Następnie gotujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 10 - 15 min, dodajemy masło lub oliwę, ugotowane wczesniej 2 łyżeczki piersi z indyka lub kurczaka i miksujemy blenderem na gładką masę.
Zupa krem z fasolki szparagowej
Składniki:
10 dkg fasolki szparagowej
1 marchewka
1 mały ziemniak
1 łyżeczka masła lun 2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 ugotowanego żółtka
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy, obieramy kroimy w kostkę. Następnie gotujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 10 - 15 min, dodajemy masło lub oliwę, ugotowane zółtkoi i miksujemy blenderem na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz